Az Itinerünk bemutatása


Így néz ki az itinerűnk egy oldala:
Ez az itiner lap a Salgótarján - Kazár szakasz első oldala.

Az alapok: Feltüntetjük a távolságokat a kanyarok között ez lehet 50, 100, 150, 200 méter. A távolságok nem feltétlenül tükrözik a pontos távolságokat, mivel ezt nem mérjük csak a vezető szemmértéke alapján írjuk. Például a 200m-t akkor is írjuk ha a valós távolság akár 500m-nél is több, mert ilyen távolságnál már nincs jelentősége. Amikor nincs távolság beírva az azt jelenti hogy egymás utáni kanyarkombináció.

A kanyarok sima bal ill. jobb-tól ötös erősségűig terjednek. A sima kanyarok után nincsen szám, ezek padlógázzal vehetők be. A komolyabb kanyarok (akár 90°-ak) is lehetnek sima kanyarok. Az egyes fokozatú kanyarok kicsit fékesek, erősebb ívűek vagy valami miatt veszélyesebbek. A másodikos egy visszakapcsolást, a harmadikos két sebesség fokozattal a négyes három sebesség fokozattal való visszakapcsolást jelent. Az ötödikes kanyart nagyon ritkán használunk mivel ez igen lassú kanyart jelent amit csak lépésben lehet teljesíteni második fokozatban. Egyesbe nálunk nem kell kapcsolni, mert az túl rövid az a fokozat.

Önálló jelek még a távolságok és kanyarok előtti le ill. fel nyilak ezek a nagyobb lejtőket ill. emelkedőket jelölik, a nagy felkiáltó jelek szigorú kanyarok amikre fokozottan oda kell figyelni. A nagy omega jel a bukkanókat jelöli. És még van egy igen fontos jel a lassítóé.

A felső sorban szereplő jelek plusz információk például város kezdete, vége, híd ezeket nem olvasom fel csak tájékozódási pontok, de vannak nagyon fontos megjegyzések is, ezekben a felső sorokban. A hosszú a szokásosnál hosszabb ívű kanyar, a kicsi kanyarban igazából nem kell kanyarodni, L a levágós kanyarokat jelöli, a G a kigumizott kanyarokat jelöl, a fordított kis omega jel a rossz utat jelöli. A padkás és az úton az út szélére utal. Lehet még köves ami felhordott kőre, dobós ami rossz hepehupás dobálós útra figyelmeztet és lehet fékes ahol a féktávra kell figyelni.

Az alsó összehúzások az egybetartozó kanyarokat fogják össze.Ezt mondom:
ötven bal egy hosszú, ötven sima jobb kicsiötven szigorú jobb egy levág, sima bal rossz az út

száz bukkan benne sima bal

ötven sima jobb köves, úton

fölfelébe száz jobb kettő köves hosszú, fölfelébe százötven a vége sima jobb
lefelében százötvenre szigorú jobb egyes fékes dobál fényesaszfalt, százötvenre köves kétsoros lassító